Özgeçmiş: İş Bulma ve Kariyer Planlamasında Önemli Araç

Bugün, insanların kariyer planlamaları ve iş görüşmeleri için hazırladıkları özgeçmişler iş bulma, terfi etme ve rakiplerinden sıyrılma açısından önemli bir araç haline gelmiştir. Nitelikli işgücü piyasasının büyümesiyle, doğru adayı bulmak ve ilk aşamada değerlendirmek, özgeçmişin incelenmesi ve sonuç olarak çıkarılan değerlendirmeyle mümkün hale gelmektedir.

Özgeçmiş, işe alım uzmanları için eleme sürecinde ilk değerlendirme aracıdır ve adaylar için diğer adaylar arasından sıyrılarak güçlü yönlerini ortaya koyma fırsatı sunar. Özgeçmiş, genellikle bir işe alım uzmanının mülakata çağırıp çağırmama kararını verirken danıştığı başlıca kaynaktır; bu nedenle bir pazarlama aracı olarak kullanılmalıdır.

Özgeçmiiş, adayın niteliklerini destekleyen önemli bilgiler içermeli, güçlü özelliklerini vurgulamalı ve diğer adaylardan farklılaştırmalıdır. Bu doğrultuda, İnsan Kaynakları uzmanlarının karar verme sürecindeki bilişsel süreçlerini göz önünde bulundurarak, ideal bir özgeçmişin nasıl olması gerektiği konusunda yaptığım keşifsel araştırmanın sonuçlarını paylaşmak istiyorum.

En Çok İncelenen Bölümler

İK uzmanları, özgeçmişe bakarak aday hakkında bir değerlendirme yapma ve karar verme sürecine girerler ve bu sürece etki eden birden fazla faktör olduğu için bu sürecin incelenmesi gereklidir. Araştırmanın amacı, İK uzmanlarının adayın özgeçmişini incelerken bilişsel olarak izlediği süreçleri analiz etmek ve ideal bir özgeçmişin nasıl olması gerektiğini belirlemektir. Araştırma sonuçlarına göre, ideal bir özgeçmişin biçimsel açıdan nasıl olması gerektiği konusunda birçok sorunun cevabına ulaşılmıştır.

Bu bulgular arasında, İK uzmanlarının en çok iş deneyimleri, eğitim bilgileri ve kişisel bilgilere odaklandığı görülmüştür. Bazı özgeçmişlerde bu üç bölümün tamamına, bazılarında ise en az birine odaklandığı anlaşılmıştır. Bu nedenle adayların özgeçmişlerinde bu üç bölüme yer vermeleri ve bu bölümleri dikkatli ve düzenli bir şekilde hazırlamaları gerekmektedir.

Yeni Mezun Adayların Özgeçmişleri

Araştırma sonuçlarına göre, yeni mezun adayların özgeçmişlerinde iş deneyimlerinin az olması nedeniyle İK uzmanları için iş deneyimleri, eğitim bilgileri ve kişisel bilgilerden ziyade yabancı dil bilgileri ve erkek adayların askerlik durumları ön plana çıkmaktadır. Bu doğrultuda, yeni mezun adayların özgeçmişlerinde bu bilgilere net ve açık bir şekilde yer vermeleri, özgeçmişin olumlu değerlendirilmesine katkı sağlayacaktır.

Araştırma bulguları değerlendirildiğinde, İK uzmanlarının standart özgeçmişlere göre uzun kabul edilen ve daha fazla sayfaya yayılan özgeçmişlerin bazı bölümlerine hiç odaklanılmadığı görülmüştür.

Fotoğraf, Olumlu Algı Oluşturuyor

İK uzmanlarının önemli bulduğu bölümlere odaklandıkları ve genellikle diğer bölümlere ve son sayfalara bakmadıkları görülmüştür. Kısa özgeçmişlerde ise istenilen bilgilerin iyi bir özetle sunulması durumunda, özgeçmişin olumlu olarak değerlendirilmesi mümkündür. Özgeçmişlerde fotoğraf bulunması gerektiği algısı olmasına rağmen, fotoğrafsız bir özgeçmiş de olumlu olarak değerlendirilebilmiştir. Bununla birlikte, fotoğraflı özgeçmişlerin daha olumlu bir izlenim oluşturduğunu söylemek yanlış olmaz.

Sorulması Muhtemel Sorulara Cevap Verme

Tüm bu önerilerle birlikte, ideal bir özgeçmişin biçimsel bir şablona uygun olması yerine, ideal özgeçmişin adayın kendisini en iyi şekilde ifade ettiği özgeçmiş olduğunu belirtmek doğru olacaktır. Adayın özgeçmiş hazırlarken, seçicinin muhtemel sorularını özgeçmişinde cevapladığı durumda, adayın ve seçicinin işini kolaylaştıracaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz